Skip to content

FRA – nej tack

september 24, 2008

Vänner…

Att vara liberal är för mig att tro på människans frihet och möjlighet till fritt tänkande, agerande och ansvarstagande. Det är stort, mycket större än vi kanske ser med våra Svenska ögon då de flesta av oss inte har upplevt motsatsen. Att själv avgöra vad man tänker är inte bara en liberal grundsten – det är helt enkelt en mänsklig självklarhet som borde vara global men tyvärr inte är det.

Det finns massor av organisationer och konventioner som tydligt dikterar vilka rättigheter som är människans och alla är skapade för att förhindra brott mot just de mänskliga rättigheterna, antingen genom aktioner eller genom regelverk.

Vi kämpar för att de delar av världen som står utan ska få de rättigheter som för oss är så självklara, och fördömer öppet i media de länder vars ledare gång på gång förhindrar folket att tänka fritt. Sätten att förhindra och förtrycka är många, endast fantasin sätter gränserna, och på det svarar vi i Sverige med att höja våra röster och uttrycka ett tydligt ”nej”.

Vad glömde vi då bort? Jo att titta oss i spegeln och att ”göra rent framför egen dörr”…

Vi står i begrepp att via våra folkvalda – de som ska föra folkets talan – rösta fram en lag som bryter mot just de mänskliga rättigheter som vi värnar så högt och är så stolta över i Sverige. Görs det med folkets stöd?

Ni kanske tycker att jag överdriver, att det inte finns några likheter alls med FRA förslaget och dessa länder som jag tidigare syftade på. Att vi i Sverige endast gör vad som krävs för att skydda vårt land och våra invånare och ger möjlighet till ännu mer säkerhet?

Jag tycker inte det, och jag är inte ensam.

Oavsett om FRA förslaget är grundat på välmening eller en önskan om säkerhet kvarstår faktum att alla begränsningar i människans frihet börjar med ett litet steg. Precis ett sådant steg som Sverige står i begrepp att ta. Det får det att knyta sig i magen på mig.

Hur kan vi så stolt och öppet säga att Sverige är ett fritt land och med vänsterhanden sedan allvarligt fundera på att rösta igenom FRA förslaget?

För mig är det enkelt – oavsett hur komplicerat det än kan vara. Sanningen är enkel – det är vi som krånglar till det – och det enda rätta att göra är att hörsamma svenska folkets vädjan.

Rösta nej till FRA förslaget.

Louise Stjernquist

Folkpartiet liberalerna Höganäs

Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. september 24, 2008 19:17

  Riv upp FRA-lagen, just det.
  Gissar att du läst min blogg noga, inklusive Hans Lindblads inlägg igår, en gammal politikerkompis.

  Just nu är jag orolig för vad som kan komma ut av FRA-gruppens maratonmöte. Har de hunnit läsa Hans?

 2. louisestjernquist permalink*
  september 24, 2008 19:35

  man kan ju hoppas…. skummade precis igenom det på din blogg…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: