Skip to content

LSS – livsviktig för brukarna

oktober 2, 2008

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Sedan utredningsgruppen lämnade sitt betänkande den 25 augusti har LSS-lagen uppmärksammats igen – denna gången med fokus på de föreslagna ändringarna i lagen. När Bengt Westerberg, fp, drev igenom lagen 1993 gjordes det med individens mänskliga rättigheter som viktigaste inslag.

Nu, 15 år senare, har lagen spelat en just så avgörande roll i många människors liv. De som inte har kunnat vara delaktiga i samhället alls har fått en ärlig chans till livskvalitet och anhöriga har kunnat få det stöd och den avlastning som krävs för att fortsätta. Men det är gnissel i maskineriet.

Kommunerna, där det tyngsta ansvaret för att LSS-lagen verkställs hamnat, har belastats hårt av kostnader man inte kan rygga för och absolut inte kan blunda för och ojämnheterna har varit stora. Skillnader som i slutändan drabbar de som behöver LSS-lagen allra mest, då man kanske ibland har tolkat godtyckligt. Undersökningarna visar också på stora skillnader i hur och i vilken omfattning insatser beviljats. Vissa hävdar också att lagen går emot det kommunala självstyret.

Av de föreslagna förändringarna är det kanske mest den personliga assistansen som uppmärksammats – med rätta. Den personliga assistansen är det som gjort störst skillnad i människors liv men också det som kostar mest pengar.

Förslaget att staten nu ska ta över kostnaden för personlig assistans tas emot med ljum glädje – man hänvisar till alla de andra insatser som finns och som kvarstår i kommunal regi. Samtidigt reagerar flera handikapporganisationer med skeptism inför de besparingar som också föreslås i samband med personlig assistans.

Som mamma till en funktionshindrad son som tillhör kategori 1 – neuropsykiatriska handikapp – har jag naturligtvis färgade glasögon utifrån ett brukarperspektiv, men jag är hoppfull inför framtiden. Att staten ska ta över kostnaderna för assistansen tror jag ger en rättvisare fördelning av resurserna och om försäkringskassorna runt om i landet följer samma regelverk blir inte beslutsfattningen så godtycklig. Oroande är det kanske då att försäkringskassorna redan är överbelastade och väntetiderna oacceptabelt långa. Oroande är det också att det pratas så mycket om kostnader när det handlar om människoliv.

Det viktigaste för mig är att de funktionshindrade och deras familjer kan leva ett så bra liv som möjligt – och att man inte tullar på kvaliteten någonstans. De liv som berörs är inte enbart de funktionshindrades utan också deras anhörigas och den sekundära effekten brukar sällan vänta på sig. Långa sjukskrivningar, social isolering och i värsta fall arbetslöshet för att nämna några.

Jag hoppas och tror inte att förändringarna enbart har en ekonomisk klang, utan att de strävar mot den andemening som Bengt Westerberg och gänget arbetade så hårt för, utan inskränkningar från socialdemokraterna.

Själv är jag redo att ta upp kampen för de mänskliga rättigheterna både kommunalt, nationellt och internationellt.

Få reformer anses så livsavgörande för dem som berörs. Att fullfölja intentionerna bakom LSS är inte en fråga om pengar utan om anständighet, mänsklighet och solidaritet.

Annonser
One Comment leave one →
  1. oktober 2, 2008 15:32

    Jag håller med om att det är bra att LSS ska finanseras från statligt håll. Det borde ha varit så från allra första början egentligen. Jag är uppvuxen i en kommun med ungefär 5000 invånare – när kommunen då får ytterligare 1 person som behöver särskilt stöd, tex assistans dygnet runt, så går hela kommunen back och skatten måste höjas. Detta är ju väldigt svårt att planera för dessutom.

    Jag tror som du att statligt finansierad LSS även kan betyda kvalitetsförbättringar i vissa kommuner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: