Skip to content

Två sidor av samma mynt

februari 22, 2009

Vårdslarv ska kosta vårdinrättningarna.

Alldeles för många människor drabbas av problem som kanske kunde ha förhindrats om vården varit bättre.

”…Av dessa 105 000 fall handlar ungefär 30 procent om vårdrelaterade infektioner som man drabbas av på sjukhuset, men som man inte hade med sig när man kom dit. Den näst vanligaste orsaken handlar om läkemedel. 27 procent av fallen beror på att man fått fel medicin eller en för hög dos eller en för liten.”

”Det skulle vara bättre att premiera en högre kvalitet i vården än att bestraffa misstag som görs.Dessutom är det näst intill omöjligt att i efterhand avgöra vad man kunnat undvika och vad som är ofrånkomliga komplikationer för patienten” Göran Modin som är verksamhetschef på ortopedkliniken på Södersjukhuset

Eftersom primärvården och psykiatrin inte är inräknade i siffrorna undrar jag spontant hur hög siffran blir totalt? Att vården har bekymmer är knappast någon nyhet – och jag tror att både politiker och tjänstemän gör så gott de kan för att få rätsida på det. Det finns knappast något lätt svar – eller enkel lösning som genom ett trollslag hade fixat till allt.

Det finns som sagt alltid två sidor på ett mynt.

På ena sidan har vi vårdinrättningarna – underbemannade, underbetalda och med besvärliga arbetstider.

På andra sidan har vi patienter – i låååååååååånga köer – som inte får den vård de behöver i tid.

Summa kardemumma? Ett gigantiskt problem.

Jag personligen förespråkar alltid förebyggande insatser inom alla områden, så även vården. Mitt livs erfarenheter talar sitt tydliga språk. Ju tidigare man tar tag i ett problem (oavsett vilket det handlar om faktiskt) desto större chans har man att få mindre problem i framtiden.

Att piska vårdpersonalen, för det blir ju dem till slut, är kanske ett sätt – men ska man piska får man nog ge morötter också. Kanske till och med glass.

Vårdpersonalen har blivit tungt lastade länge – och vi får inte glömma att det faktiskt inte är personalen i sig som är problemet utan brist på resurser i form av pengar.

Med en make som varit sjukskriven i fem månader för svåra ryggproblem – utan att ens fått tid till en magnet röntgen – är det lätt att skälla på sjukvården… men tänker man ett steg längre så ligger bollen på ett högre plan.

Lolo

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. februari 22, 2009 11:28

  Läkarna borde ha en hel del Lex Maria anmälningar på sig vid detta laget. Problem som jag personligen stött på via bekanta är patienter som drar sig för att anmäla läkaren då det bara finns tillgång till en enda ute på landet, och gamla människor inte vill eller kan ta sig in till städerna för att gå bättre vård. Men det, det var en helt annan fråga.

 2. Bengtsson permalink
  februari 22, 2009 11:35

  Apropå alla debatter om felbehandlingar och slarv inom vården.
  Vi som jobbar inom vården har länge haft problem med patienter, som av ett eller annat skäl (svår skada, medvetslös) inte själva kunnat informera oss om sin medicinska bakgrundshistoria.
  Detta medför alltid en risk vid medicinska behandlings insatser.
  Det finns dock effektiva metoder att förhindra detta genom att fler skaffar sig medicinska ID-kort av Life Care Card typ kopplade till sin vanliga ID handling. Dessa medicinska ID kort är en billig försäkring (100:-) mot felmedicinering och ev felbehandlingar inom vården.

  Docent i medicin

  B. Bengtsson

 3. februari 22, 2009 16:10

  Louise jag funderar på om det inte är dags med en nollvision inom sjukvården precis som inom trafiken, självmord och psykisk ohälsa.

  Jag vet att vi i folkpartiet har pratat om en nollvision kring läkemedelshantering. Detta är i sig OK. På de skånska sjukhusen är det var fjärde eller var femte person som läggs in akut gör det på grund av felmedicinering… för låg dos, för hög dos eller mediciner som motverkar varandra.

  Tanken en journal och en patient är ett annat tänkbar sätt och då koppla det som B Bengtsson skriver. Tankarna finns där men det finns ett problem enligt en del och det är den personliga integriteten och patientsäkerheten.

  Något måste göras så att de resurser vi har används på ett rätt sätt.

  Vänligen
  Christer Sörliden (FP)

 4. louisestjernquist permalink*
  februari 23, 2009 07:55

  Förebyggande… ett fint ord med en mycket djup innebörd. Kunskap… ytterligare ett fint ord med djup innebörd.

  Jag har själv arbetat mycket inom vården – jag har stött på de rent praktiska problem som uppstår av förhastade beslut som inte kan genomföras praktiskt och realistiskt men blir ett mätbart mål.

  Att något måste göras är självklart – men det borde vara minst lika självklart att i första hand vända sig till dem som arbetar ”på golvet” för att hitta genomförbara förändringar och lösningar.

  Allt handlar inte om pengar – men pengar måste till för att man ska kunna handla.

  Louise Stjernquist

 5. maj 15, 2009 12:44

  hej allihopa vad ar det har http://www.youtube.com/watch?v=SdDG93d40QM
  verkar nagan annan som provat ?

  Inger

 6. september 11, 2009 15:47

  hejsan!! vanner

  ville se om ni
  om ni har sett

  har nagan av er testat den?

  Mvh

  Ingrid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: