Skip to content

Ta bladet från munnen!

februari 23, 2009

Vi Svenskar är uppenbart duktiga på att sortera våra sopor – det kan vi läsa om i dagens SvD.

Nästan 80% av soporna sorteras och det är väl toppen eller?

Klart att det är! Man måste ju börja någonstans med att ta ansvar över sina egna konsumtioner. Ändå är det inte alls bra – sopberget ökar likförbaskat och man räknar med en 3% ökning varje år.

”–Men hittills har lite gjorts för att minska avfallsmängderna, anser Johan Sundberg.”

Varför görs då inte mer?

”–Det är locket på för många politiker, eftersom det är svårt att hantera att vi ska minska vår konsumtion. Det är lättare att prata om att vi ska höja återvinningsmålet för tidningspapper. Det påverkar inte vår tillväxt, men har en klang av miljöstatus.”

Jaha.

Men vad är det som är så otrevligt för politiker och säkerligen tjänstemän (SvD)? Ibland förundras jag över hur det går till – även om man inte borde bli förvånad.

Jag kan komma på flera MYCKET bra anledningar till att vi borde prata öppet om just konsumtionsminskning.

  1. Slit och släng-mentaliteten är inte bara farlig den är ohälsosam för hela vår jord – ett enda ord täcker det bra – överkonsumtion
  2. Vi har alldeles för många välfärdssjukdomar i omlopp, så som kraftig fetma och en rejäl ökning av diabetes för att nämna några
  3. Allt förpackas dubbelt – vad gör det för ökningen av sopberget?
  4. Vi luras att tro att vi BEHÖVER alla de där sakerna, kläderna och övriga extra saker. Just nu är det många reklamkampanjer som kör med ”Because you’re worth it”

Ekvationen är faktiskt enkel – men tydligen livsfarlig att prata om…
Om vi minskar vår konsumtion av i princip allt minskar också miljöförstöring, sopberg och säkert många andra saker. Om man tittar sig själv i spegeln och faktiskt svarar ärligt så kanske det visar sig att vi inte alls behöver alla de extra saker som prackas på oss.

Man kunde till exempel sluta med förpackandet i dubbla plastpåsar som sen stoppas ner i kartong. Man kunde ta med sig sin egen förpackning till affären och fylla på.

Vad är då baksidan?
Många företag är beroende av att vi fortsätter att konsumera, och gärna extra mycket nu när det är lågkonjunktur. Hjulen måste fortsätta snurra och Sveriges ekonomi behöver vårt stöd.

Bara för att jag tycker det är intressant så vänder jag på steken en gång till.
Om företagen gick i spetsen och visade på en POSITIV väg hur man når effektiv förändring skulle vi konsumenter säkert hänga på. Jag är helt övertygad om att man kan tjäna mycket pengar och öka välfärden ändå.

Jag tror att svenska folket – ja de allra flesta människor i världen faktiskt – anser att våran jord är en ganska viktig plats, och av samma anledning som vi snällt sorterar våra sopor skulle vi ställa upp på mer radikala förändringar – om vi känner att det gör nytta.

Lolo

Intressant

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: