Skip to content

Höganäs sparande i lågkonjunkturens spår

mars 7, 2009

Efter att ha följt kommentarerna till artikeln om Höganäs förestående sparande konstaterar jag följande:

  1. Att spara är säkert bra om man sparar på rätt ställe. Minskad konsumtion leder tyvärr till ytterligare fördjupning av krisen eftersom det slår mot handlare och hantverkare i alla läger. Att sänka chefers löner kan vara ett alternativ och sända rätt signaler till oss vanligt folk – och folk på golvet.
  2. Fritidspolitikernas löner är på diskussion – vilka löner?  Mitt eget politiska engagemang bygger på en stark tro på människan och en stark önskan att påverka samhället till det bättre. Denna fantastiska lön som jag tydligen i allmänhetens ögon får uppgår till ca 250 kr efter skatt per möte = 12 000 kr på ett år. För upplysning kan sägas att ett möte kan ta allt från 3 – 5 timmar. Hur många timmar man däremot lägger ner på sitt engagemang som fritidspolitiker är naturligtvis olika – för mig handlar det om MÅNGA timmar i veckan! Varför? För att jag tycker att det är viktigt att INTE ha en elitpolitikerkår utan att ”vanliga dödliga” finns i de beslutsfattande salarna och kan påverka!
  3. De svagaste i samhället drabbas alltid hårdast – när man redan lever på gränsen för vad som är möjligt (obs inte rimligt – möjligt det är stor skillnad) slår en förlorad hundring i månaden fruktansvärt hårt. Detta vet jag av egen erfarenhet!

Jag vet hur det känns att sitta där med 200 kr kvar när räkningar och hyra är betald… hur ska man förvandla de pengarna till mat i en månad till sina barn? Det går, allt går men det är inte underligt att människor i den situationen skriker högt på de som har mer pengar. Är man redan ”utslagen” är det tufft att resa sig igen och den psykologiska aspekten av det hela leder till att hyggliga människor börjar bära sig åt som neandertalare. Det pratas illa om dem som får behålla sitt jobb – av dem som tyvärr måste sluta.. Stämningen mellan vänner kan vända på en timme och alla tänker faktiskt i första hand på sitt eget.

Det finns ingen enkel lösning på problemet – hela världens ledande politiker och topparna i näringslivet kämpar för att hitta bra vägar.

Alla, oavsett var i ”näringskedjan” man befinner sig, påverkas men på olika sätt.

Den som har ett företag med anställda måste säga upp folk för efterfrågan minskar – har svårt att tänka mig att dessa företagare gör det för att de tycker det är roligt. Många småföretagare går i konkurs – med personlig konkurs som följd om du inte har ett aktiebolag vilket gör att de inte har något alls längre.

I svåra tider prövas vännen säger man ju…

Kanske är det så att vi alla, som i alla i hela kommunen, måste dra vårt strå till stacken för att få det att vända. Därför måste jag ställa en fråga… Vad tror ni händer om vi istället för att förvandlas till neandertalare (observera att de dog ut till förmån för den starkare rasen nämligen oss) höjer vårt medvetande ett snäpp till och börjar behandla varandra med den respekt som vi borde, oavsett status?

Hmm..

Lolo

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: