Skip to content

Vad får unga människor att vilja dö?

mars 12, 2009

Med tårar i ögonen läser man i både Dagens Nyheter, SvD och HD om det tragiska som hänt i Tyskland, denna gången.

Sorgen, skräcken och förtvivlan måste vara enorm.

Psykologi professor Sven Å Christianson säger:

”-Skolorna måste börja skapa kontakt, säger han till SVT. Hos personer som utför dåden finns en känsla av stark hämndlystnad mot ett samhälle som placerat dem i vanmakt, förklarar Christianson.”

Han säger också något jag tycker är mycket viktigt:

”Enligt Christianson går det att upptäcka problemen. I grund och botten måste skolor bli bättre på att förstå människan, förklarar han.”

Det tangerar helt mina egna tankar och åsikter runt många saker, inte bara tragiska situationer som denna. Vi lever i en värld där unga människor, familjefädrar och mödrar, barn och gamla finner utväg och lösning genom våld – vad fan rent ut sagt är det!? Unga människor mår dåligt, unga flickor självskadar sig svårt och alla tecken talar för att det blir värre. Man väljer upprättelse via döden?

STOPP, det räcker nu!

Alla måste hjälpas åt för att skapa ett gott samhällsklimat som inte föder våldshandlingar, hat och djup depression utan ger grogrund för positiva, kreativa, ansvarsfulla och glada människor som känner att de har en mening med sitt liv.

Orsaker och felsökning kan göras i det oändliga och det finns inte en förklaring som är mindre rätt än någon annan. Men oavsett vilka fel (jag har själv filosoferat fram oräkneliga) och vem eller vad man vill utse till syndabock så tycker jag att det helt enkelt räcker nu! Klimatet mellan människor sprider sig till arbetsplatser, skolor, i hemmen, till alla platser där människor möts och verkar, ja till och med talet påverkas. Lyssna på ungdomarna och hur de tilltalar varandra i termer:

Hej Hora! Tjaba Bitch! Hallå bögdjävel! Kom hit ska jag pryla dig lite! Fan du ska ju dö! osv…

Det otroliga i det hela är att det oftast inte ligger hot i detta utan är ett sätt att tilltala varandra. Toleransnivån för allt från ord till våldshandlingar är uppenbarligen alldeles för hög. DET BORDE VARA TVÄRT OM!

Vi borde visa respekt, hänsyn och heder!

Det enda jag grubblar på nu är hur jag ska kunna göra skillnad mer än i mitt lilla hörn av världen…

Lolo

Länk till film

Intressant

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: