Skip to content

Varför göra så mot familjer?

mars 12, 2009

I dagens HD går att läsa att socialnämnden i Höganäs ytterligare en gång fick bakslag gällande beslut att neka en demenssjuk man boende i kommunen.

Socialnämndens beslut överklagades först till länsrätten, sedan till kammarrätten som nekade resning och sedan till regeringsrätten som också nekade resning. Att socialnämnden nu tagit tag i det och tydligen är på gång att lösa situationen för mannen är en sak – en annan är att de faktiskt försökte undvika det till varje pris.

Alla de regler och lagar som finns att följa och alla policydokument för hur sökande och anhöriga bör bli bemötta i all ära, men fungerar det verkligen? Det är lite svårt att tro det eftersom historien upprepar sig. För två år sedan var det vår familj som drabbades av nekande i socialnämnden då vi desperat sökte hjälp och avlastning till vår funktionshindrade son. Vi fick också rätt i länsrätten men i det fallet överklagade de inte vidare till högre instanser, men vi är knappast ensamma om att ha denna erfarenheten och det i sig är skrämmande.

Jag ställer mig naturligtvis frågan ”varför”?

Varför bemöts människor som redan har en krisartad situation som siffror i statistik och en belastning för budgeten? För att vi är det är det självklara svaret, men gör det hela grejen mer rätt? Det anser inte jag… Demenssjuk eller funktionshindrad, missbrukare eller ensamstående med problembarn – skillnaden när det gäller mänskligt lidande, frustration över att inte kunna ge den hjälp man så väl önskar eller desperation och depression är försvinnande liten.

Bakom varje beslut som fattas finns människor av kött och blod inte datorer med siffror!

Varje enskilt fall måste naturligtvis behandlas utefter sina villkor, och efter de riktlinjer som finns. Kanske är det så att det är dags att på allvar se över riktlinjerna för hur man blir bemött och vad som ska och inte ska nekas?

Lolo

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: