Skip to content

Våra barn och ungdomar ska INTE betala för finanskrisen!

november 8, 2009

Ok…

Höganäs kommun som helhet har nästan 1 miljard kronor i budget… Av den miljarden går nästan hälften till utbildningsnämnden och ska täcka all skol- och barnomsorgsverksamhet.

HD skrev om 2010 års budgetförslag och pratade om ungdomssatsningar och upprustning av utomhusmiljön på skolorna – d v s skolgårdarna. Jätte bra – tycker det är mer än behövligt och absolut värt att satsa extra pengar på! Det är inte en hemlighet att jag personligen hela tiden tjatar om ungdomar och barn – och allt som hör dem till. Inte heller är det en hemlis att Folkparitet i Höganäs också arbetar för detta kontinuerligt – i alla nämnder!

Det som INTE nämndes, men som är betydligt viktigare i mina ögon, är att Folkpartiet faktiskt går emot alliansen i kommunstyrelsen!

En allians är ju som sagt ett samarbete – i samarbeten är man inte alltid överens helt enkelt.

Som säkert alla har hört så reviderades budgeten för 2009 i mars – alltså gjordes den om för att anpassa Höganäs kommun till världens finanskris. Inte slipper kommuner undan sådant inte. Mindre roligt att sitta som politiker i situationer där man inte kan fatta beslut om extra satsningar utan måste ta ansvar för, och besluta om återhållsamhet och besparingar.

Vad sjutton ska man då spara in på???

Inte våra barn och unga i alla fall!

För att göra en lång historia hyfsat kort så slår besparingen hårt mot våra skolbarn. Av naturliga skäl, eftersom nästan halva kommunens budget finns inom utbildning, så blir den procentsats vi besparat i utbildningsnämnden en rejäl slant!!!

Resultatet? Mindre personal i skolorna och på förskolorna… morr…

Nu säger Folkparitet stopp i den frågan – och tycker att en omedelbar återställare behövs till våra skolor. Då pratar vi om pengar att återställa personalstyrkorna på skolorna och inget annat.

Kommunen går plus i år, och precis som alla andra kommuner i Sverige har vi också fått pengar från staten för att begränsa effekterna av den globala finanskrisen. Det finns naturligtvis hängslen och remmar för hur de pengarna får användas, och man får inte använda det i den direkta driften av kommunen om jag förstått saken rätt. Men till skolgårdarna kan man.

Det finns folk som kan förklara detta suveränt mycket bättre än vad jag är kapabel till… men precis som Göran Olsson, vår man i kommunstyrelsen, nu informerat alliansen – och tidningen – om kan vi använda en del av överskottet i kommunen till skolorna!

Vi som politiker fattar inte beslut om HUR de olika förvaltningarna – alltså de olika områdena inom kommunen – ska nå målen vi sätter upp, vi fattar beslut om VAD vi vill ska uppnås. Det kallas målstyrning när man talar om VAD man vill och direktstyrning när man talar om HUR och VAD.  Oavsett HUR det gått till så vet vi VAD det lett till – och det är just det VADET som vi inte kan acceptera.

VAD som händer härnäst återstår att se, men återhållsamhet och att hushålla med pengarna i all ära – när det finns plusresultat måste väl i alla fall UNGARNA få del av det?!

Lolo

intressant

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: