Skip to content

Vargjakt = vargslakt

januari 4, 2010

MUF kritiserar vargjakten hårt

 Arkivfoto/Johan Persson

Ok… Nu har jag lyssnat, läst och följt denna horribla vargjakt länge nog utan att skriva något – nu kan jag inte hålla mig längre!

Vem fan (rent ut sagt) tror människan hon är!?

Ja, ja.. jag vet att man måste ha jaktsäsong och skjuta av ett visst antal djur av alla våra olika vackra varelser som rör sig i våra skogar, för om vi inte gör det kan det gå illa… Jag har verkligen försökt se detta från alla håll av tärningen, men jag kan inte – KAN INTE – tycka att detta är jakt! DET ÄR SLAKT!

Minns inte den exakta siffran vargar som fanns innan jakten, 240 någonting. Dessa ca 240 djur står mot 10 000 jägare!

Det säger en del om människans natur, en del av just den människa som jag är så snabb att försvara och verkligen tro på! Det är nyttigt att filosofera om den mänskliga naturen titt som tätt och i nio fall av tio tycker jag att vi människor går åt rätt håll;
Det humana, medkännande, utvecklande, medvetandehöjande, accepterande och i stort sett liberala hållet!
Men i detta fall hyser jag seriösa tvivel!

Jag finner mig hålla med Niklas Frykman:

”Med de 22 skjutna vargarna har vi förlorat i trovärdighet när det kommer till skydd av den biologiska mångfalden. När vi nu har utrotat tio procent av vår vargstam, vad ska vi då säga om Indien gör detsamma mot tigrarna, Japan mot valarna eller Australien mot vithajen”, frågar sig Wykman.

Jag skulle kunna lägga ut texten rejält, säga saker jag säkerligen får äta upp vid något tillfälle – jag försöker hålla tand för tunga – men detta säger jag i alla fall:

Att vårda våra viltstammar och samtidigt se till att de olika näringarna inte hotas är en sak – att slakta vargar för att det ”kickar” jägarna är en annan!

Valfjäsk, röstfiske, förda bakom ljuset eller bara rent skärt oförstånd – spelar ingen roll, man kan alltid hitta olika sätt att skylla ifrån sig i efterhand.

Det är lätt att vara efterklok – hur vore det om vi var för-kloka istället?

Regeringen vill förstärka vargstammen – rimmar fint med jakten…
”man släpper ut 12000 jägare med blodad tand…” – Kunde inte sagt det bättre själv!
Dalarna överskrider kvoten, ”inget att bekymra sig för…” – nä varför skulle man bekymra sig när det finns såååå många sugna jägare!

Håller med Naturskyddsföreningen

Vargjakten är en uppvisning i medeltida beteende!

Lolo

intressant

Annonser
8 kommentarer leave one →
 1. Jenny permalink
  januari 4, 2010 12:34

  Håller med dig. Och om man nu måste skjuta av en del av vargbeståndet hade det väl varit bättre att enbart låta ett par av länens anställda jägmästare sköta detta? Då skulle det, förhoppningsvis, gå lite lugnare till.

 2. januari 4, 2010 13:21

  Tack Lolo, om detta Ditt inlägg betyder ngt för regering och riksdag, behåller Du min röst!

 3. Tobbe permalink
  januari 4, 2010 16:35

  Det är konstigt. Man hör ständigt att vargen är så ofarlig ”Vi har inte haft en varg attack på 200 år” brukar man säga. Detta är ju att böja saningen dit man vill. Ja vi har inte haft en varg attack på 200 hundra år, men då var ju också varjen nästan utrotad under 150 av dessa år, Dessutom så hade vargen på den tiden en inlärd (p g a Jakt) rädsla för människan och undvek i mästa mån all kontakt med människan. Och då kan man ju fråga sig varför? Jo därför att människor redan då hadde vett nog att kunna avgöra vilka djur som går i hop med människans intressen och sätt att hålla kreatur för att få föda. Och därför jagade vagen hårt vilket ledde till att den skydde människan. Denna vargstammen vi har i dag har ingen naturlig fiende i människan då dessa vargar ständigt stöter på dessa i sin närhet i form av vargspårare och naturmuppar.
  Så den vargstam vi i dag hyser i vårt land kommer vid behov och i brist på mat inte tveka en sekund att ge sig in i byar och städer för att leta mat.

  Dessutom vart var denna debatt när detta hände,
  http://www.expressen.se/nyheter/1.1380613/varg-skj%20uten-norr-om-stockholm
  Kunde inte denna varg ha fått starta sin nya flock där eller sågs det som ett hot mot rikets säkerhet eller kungens får på Djurgården.

  Tycker det är synd och ve att inte folk som bor med vargen skall kunna få avgöra vad som kan anses vara en vettig vargstamm i deras område.

 4. Hugo permalink
  januari 5, 2010 17:42

  Hej! Intressanta idéer, men jag ser det hela ur ett annat perspektiv; med tanke på att 1) vargstammen i Sverige är inavlad och instabil, och därför bör blandas upp innan inaveln förstör beståndet, 2) att ”vargforskarna” i sin rapport sade att 20 – 40 individer kan skjutas (de avlar av sig rätt snabbt, jämför med hundkullarna) och, framförallt, 3) vår urbefolknings hela kultur och födkrok, samt den marginaliserade fädbodkulturen och mycket annat, riskerar att försvinna helt om vargarna får ”rättigheten” att härja fritt, så är det nog till det bättre att (viss) jakt förekommer.

  Jag är, liksom du påstår dig vara, liberal till sinnet, och för mig ingår det i liberal anda att sätta människan först, även om en majoritet (som ”känner” oftare än att kritsikt resonera) vill tro sig veta bättre än minoriteten. Vargen är som art inte utrotningshotad (ca 300 000 individer), men det är däremot samekulturen. Tänk över det ännu en gång!

  /Hugo

 5. louisestjernquist permalink*
  januari 5, 2010 18:22

  Hej Hugo!
  Tack för dina synpunkter – som jag faktiskt delar många av dem. Jag skriver också i mitt inlägg: ”Att vårda våra viltstammar och samtidigt se till att de olika näringarna inte hotas är en sak – att slakta vargar för att det ”kickar” jägarna är en annan!”
  Samekulturen är en rikedom som vi inte får lov att mista – men att jaga på det vis som skett är just ”en kick” för jägarna… det finns, precis som Jenny säger, jägmästare.
  Lolo

 6. januari 5, 2010 19:24

  Hugo, är det oss Du menar är i majoritet i detta fallet?
  Ja, vi känner bevisligen mer empati för andra här i världen, men det betyder inte samma sak som att ej klara av att kritiskt resonera!
  Det är värre med jägarkåren!
  Tänk över det ännu en gång!!!

 7. januari 6, 2010 23:31

  Tobbe! ”Vid behov och brist på mat!” Ja nu lär det finnas både behov och brist på mat! Förvirrade, kanske splittrade flockar med övervägande ungdjur. Några skadeskjutna! Dessa kvarvarande vargar får nu ge sig in till mer tätbebyggt område, där de kan få tag på den mer lättfångade tamboskapen! Hade Alfadjuren lämnats ifred så hade de blivit lärda hur att slå vilt! Det är nu vi får s.k. problemdjur. Jägarna har redan räknat ut det så, att de sista förvirrade djuren tar de med vad so kallas ”skyddsjakt”
  Och sedan är dom borta!
  Jägarna blir lyckliga av att få större tilldelningar till sina jaktlag, för att skjuta Älg, rådjur m.m.
  En av skyttarna denna gång, beskriver i sin dagbok att det är första gången han ser en varg i det vilda!
  Bara det talar ju för att det kan inte är så många. I detta jaktlag skulle skjutas 3 djur, jaktlaget är på 300 man.
  Den största skillnaden under rådande omständigheter, är att jägarna kan med jämna mellanrum gå in i sina bilar för att värma sig, utan skottskador!! Efter tre dygns eftersök på en skottskadad varg,( ena bakbenet var trasigt),
  Då han sedan får chansen igen, sätter han det andra skottet i buken!???

Trackbacks

 1. Fortsättning följer… vargjakt « Louise for Peace

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: