Skip to content

Så små vi är jämfört med naturens krafter!

mars 5, 2010

Vilken vinter vi har haft!

För alla barn här i Skåne har den bjudit på fantastiska dagar med pulkaåkning och massor av snö och is – något de inte är direkt bortskämda med om man säger så. Personligen älskar jag alla årstider – men vintern i Skåne tenderar att bli grå, svart, trist, blåsig (läs stormig som f-n) och blöt. Inte denna gången! Nu har jag också njutit i fulla drag av den betydligt ljusare vintern trots de korta dagarna.

El niño

El niño

Runt om i världen händer det saker som är allt annat än roligt dock… Översvämningar i Frankrike, snökaos långt söderut, orkaner, jordbävningar och märkliga förändringar i väderleken på ställen som inte ens känner till snö! (ja inte på många många år i alla fall)

Den globala uppvärmningen verkar ha slagit slint och istället blivit global nedkylning. Inte är jag någon forskare, och utger mig absolut inte för att kunna sådana saker – men nog är det intressant att fundera på vad vårt koldioxidutsläpp har hjälpt till att göra? Men inte bara vi – naturen har egna sätt att justera och balansera. El ninos effekter och La ninas är

La niña

också något att ta del av. Lite skrämmande är det och jag reflekterar starkt över hur små vi människor är jämfört med naturens krafter. Jag länkar till olika saker för att sprida lite kunskap – om man vill inhämta det.

När man läser i dagens tidningar om de 27 fartygen som sitter fast i isen i Östersjön, och att den bästa isbrytaren är uthyrd, förstärker det bara den känslan – att vi är så små.

Summa sumarum?

Lev i nuet – men gör det med förnuft och respekt för naturen och allt levande. Det kanske inte gör varken till eller ifrån på naturkatastroferna, eller så gör det mer än vad vi tror – men det gör enormt stor skillnad på livskvaliteten för oss alla!

Med djupa tankar

Lolo

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. Andreas Wihlborg permalink
  mars 2, 2011 08:53

  Hej, jag vet att detta är ett gammalt inlägg och jag var mest ute efter att söka efter bilder på google på El Niño och din sida blev en av de första som poppade upp.

  Ville bara påpeka att den globala uppvärmningen inte automatiskt innebär att det blir varmare här hos oss eller på andra platser utan att med förhöjda globala medeltemperaturer kommer även klimatförändringar.

  Tycker personligen att det är fel att tala om global uppvärmning då det är vilseledande. Men en effekt av klimatförändringarna är att NAO på nordatlanten (tryckförhållandet mellan Island och Azorerna) påverkas och just nu är de svaga. Detta leder till svaga västvindar vilket släpper in kall arktisk luft från öster.

  Om detta är en direkt konsekvens av den globala uppvärmningen eller en naturlig fluktation är svårt att säga, men vi vet att det var 10-15 år blir sådana här vintrar i Sverige, senast var runt början av 80-talet och vi hade en bister vinter under 40-talet också.

  Kul att se folk engagera sig för vädersystemen och reflekterar kring dem! Att problematisera och ifrågasätta är bästa sättet att lära sig nytt!

  Med vänliga hälsningar

  Andreas Wihlborg

 2. louisestjernquist permalink*
  mars 2, 2011 10:26

  Hej Andreas! Tack för din givande kommentar – trevligt och lärorikt! Med vänlig hälsning Louise

Trackbacks

 1. Fler skalv – och vulkanerna muttrar « Louise for Peace

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: