Skip to content

LSS kostnader…

november 22, 2011

Henry

Så är då debatten igång igen runt våra funktionshindrade. I dagens HD kan man läsa om de skenande LSS kostnaderna för kommunen.

Visst kan man tycka att rubriken låter jobbig och tung eller att uttryckssätt kan vårdas med omsorg, men faktum kvarstår att LSS lagen i sig inte är det som är problemet här… Det är försäkringskassornas tolkning.

Det är inte bara vår kommun som har denna situationen – det är nationellt.

Som vissa kommentarer på HD:s webbsida säger så är det tyvärr så att det tolkas olika beroende på var i Sverige du befinner dig – så är det inte tänkt att vara och så bör det heller inte vara! Det ska heller inte jämföras med äldrevården eller någon annan form av vård.

Ett livslångt funkionshinder kräver enorm uppställning från anhöriga – inte bara under en kortare period utan hela livet – och räkna därtill det psykiska lidandet för varje familjemedlem. Varje anhörig som hjälper till att vårda är en reell besparing för staten med ca 0,5 mkr per år. Därtill ska sägas att socialtjänstlagen är ändrad när det gäller anhörigstöd för att hjälpa ALLA anhöriga med svåra situationer, så även äldre… Tar gärna en diskussion i ämnet när som helst!

Tanken med LSS lagen är att ge dem som redan har ett kasst utgångsläge möjlighet att leva som ”oss andra” i så stor utsträckning som möjligt. Att den bara gäller till 65 års ålder kan tyckas vara en brist, men SoL (socialtjänstlagen) reglerar detta på många olika sätt. Jag är inte lagvrängare *flinar* bara medmänniska, men jag tror nog att det är vi människor som ”felar” och inte lagen faktiskt.

Om det brister i ansvarstagandet från försäkringskassan är det där vi behöver hitta en lösning – INTE i en lag som i mina ögon är fantastisk!

Självklart är jag part i målet då jag har min älskade, annorlunda son, men med handen på hjärtat allihop..

Ska man prioritera resurser måste man väga storheter mot varandra, hade inte ni också vägt till människors fördel?

Mjuka värden är viktigt…

Lolo

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: