Skip to content

Potatisåker eller bostäder?

mars 17, 2017

Under en längre tid har debatten runt Potatisåkern i Viken pågått och många är turerna fram och tillbaka. De boende i Viken har samlat in namnunderskrifter, agerat och engagerat sig starkt i frågan gällande hur höga husen som byggs i Viken bör vara. Nu bjuds vi förtroendevalda in till en paneldebatt i frågan, vilken jag naturligtvis kommer att medverka i. I Höganäsliberalerna har vi diskuterat frågan minst lika mycket. Åsikter har stötts och blötts, vägts för och emot för att till sist landa i något som vi kunde ställa oss bakom.

Det är faktiskt inte alls en så enkel och självklar fråga som en vid första anblicken kan tro!

Det finns en mängd olika saker att ta hänsyn till – inte minst engagemanget från många av de som bor i Viken –  men allt är inte bara svart eller vitt. Den 8 februari visades den nya planen och jag, tillsammans med Ros-Mari Paulsson och Mikael Stjernquist, gick dit och lyssnade, diskuterade och lyssnade lite till. Tyvärr skrevs det sedan i tidningen att INGEN politiker var närvarande, vilket inte alls stämmer med sanningen. Flera av våra allianskollegor var också på plats. En av de saker jag diskuterade med många av dem som var där var frågan om hur stort Viken ska få lov att bli och det är en diskussion som vi har försökt lyfta flera gånger.

8e85c42879-FF1178b

Bilden är lånad från Viken Förr och Nu (vikenforrochnu.se)

Det behövs verkligen ett helhetsgrepp om hur stort Viken ska få bli – och det är en fråga jag tycker det måste föras en rejäl dialog runt!

Så utan längre utläggningar kommer nu vårt ställningstagande:

  • Vi tycker planen är snygg, gatumönstret och annat är mycket tilltalande – utan tvekan ja på den biten
  • Vi anser att höjden på husen bör ligga på 3 – 3,5 våningar istället för föreslagna 4,5 (det ger en höjdminskning på ca 2,5 – 3,5 meter)
  • Vi kommer att driva och lyfta frågan om Vikens storlek för att sätta fokus på den
  • Vi vill också genomföra en ordentlig dialog med de boende i Viken runt Vikens storlek. Den diskussionen är mycket viktig i förhållande till servicen i byn m.m

Varför väljer vi detta ställningstagande?
Jo för att bostäder behövs även i Viken. Höganäsliberalerna vill att det ska finnas möjlighet för de äldre i Viken att sälja sin villa men ändå bo kvar i byn. Vi vill också att centrumfunktioner ska utvecklas. Potatisåkern ligger öster om gamla väg 111 och vi tycker att hus med 3 – 3,5 våningar fungerar på det området. Vi kan inte förhandla bort möjligheterna för dem som vill bo kvar eller vill flytta in i något mindre bostäder, i synnerhet inte med tanke på hur fin planen för övrigt är just när det gäller att behålla karaktären. Kommunen har (precis som så många andra i Sverige) bostadsbrist och många vill flytta till Höganäs kommun. Vi behöver använda markytorna på allra bästa sätt och ingen har väl missat att det byggs rejält i centrala Höganäs – där husen också blir en bra bit högre än vad vi vill se på potatisåkern i Viken.

Louise Stjernquist – Gruppledare

 

 

 

 

 

 

 

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: